Както всички знаем женските хормони са много чувствителни и лесно се разбалансират при наличието на определени ситуации в ежедневието на жената – струпването на стрес, напрежение, отговорности, грижа за децата, работа, домакинство и други.


От хармонията на женските хормони зависи здравето, настроението, външния вид, съня, апетита, тонуса и реакциите на всяка една жена особено след 40 годишна възраст. Въпреки, че сме свидетели, че днешно време възрастовата граница е намалена поради напрегнатия начин на живот.


Етеричното масло  Clary Sage / Салвия, позната още като Градински чай е цъфтяща билка от семейството на мента, която е родом от Южна Европа. Clary Sage се използва заради многобройните си предимства още от Средновековието.
Това масло се извлича чрез парна дестилация на цветята и листата на Салвията. Необходими са 9кг суровина, за да се получи 15мл етерично масло

Какви свойства и приложения има това етерично масло?
- Успокояващо и релаксиращо.  Масло Clary Sage обикновено се използва за успокояващ масаж, особено по време на менструация. За успокояващ ефект в този период от месеца, леко масажирайте с 3 до 5 капки градински чай разреден с малко базово масло по избор в областта на корема.
- Комбинирайте с етерично масло от римска лайка и добавете към водата за вана с магнезиеви соли за облекчаване на стреса.
- Дифузирайте или нанесете върху възглавницата си, за да създадете среда за спокоен сън.
- Добавете към шампоан или балсам за насърчаване на здрава коса и скалп.
- Използвайте като добавите няколко капки в крема си за лице - за здрава, сияйна и подмладена кожа.
- Благодарение на химическите си съставки, Clary Sage помага за успокояване на нервната система, когато се приема вътрешно.


Допълнителни предложения
Doterra има разработен специален бленд от масла в ролон, готов за употреба със Салвия, наречен ClaryCalm. Създаден е за да осигури успокояващ ефект по време на женския менструален цикъл. Той има охлаждащ ефект, когато се използва локално, с флорален, но тревист аромат. Независимо дали се нуждаете от охлаждащ ефект за кожата или помощ за балансиране на емоциите си, ClaryCalm е идеалният спътник по време на дискомфорт и допълнителни нужди. В състава му, освен Салвия, са включени и Лавандула, Бергамот, Иланг-иланг, Римска лайка, Кедрово дърво, Здравец, Копър, Палмароза.