Етеричните масла са течности, съдържащи ароматни съединения, извлечени от различни растения и подправки. Най-често ароматите се извличат чрез процес на парна дестилация. По този начин се “улавят” ароматите от съответната суровина.  
ВНИМАНИЕ! Етеричните масла, извлечени чрез химически процеси, не се считат за истински и могат да са токсични за вашият организъм.
Всяко шише с етерично масло съдържа уникална смес от химически съставки. Тези съединения са летливи и органични, което означава, че те бързо се изпаряват и химичните им структури се състоят предимно от въглеродни атоми. Съставните им елементи могат да произведат мощни ефекти чрез взаимодействието си с клетките. Някои съставки могат да се прикрепят към рецепторите, разположени от външната страна на клетката, за да повлияят на промените в нея, докато други могат лесно да преминат през клетъчната мембрана и да се свържат с ензими, протеини и дори ДНК.


За какво могат да се използват етеричните масла?


Използвани върху човешкия организъм етеричните масла имат сходно действие като това, когато се намират в растението. Нанесени върху кожата или приемани вътрешно действат директно върху физическия организъм, а чрез вдишване действат на емоциите и психичното състояние. Използват се за подобряване, поддържане и балансиране на физическото и психично здраве, красотата и ума. Могат да помогнат при стрес, тревожност, депресия, безсъние, укрепват имунната система, борят се с различни инфекции,  могат да се използват в продукти за лице, за коса, за тяло.

Видове приложения на Етеричните масла


Етеричните масла могат да се използват по три начина :
-    Топично – като се нанасят върху кожата но винаги трябва да са разредени с базово масло. В противен случай може да се получат поражения на кожата.
-    Ароматно – като се вдишва техния аромат директно от шишето, като се накапва в арома лампа или дифузер . Чрез този метод маслата въздействат най – бързо и резултатно защото веднага влизат чрез обонянието в кръвния поток.
-    Вътрешно – това приложение е характерно само някои видове масла, които са от високо терапевтичен клас като например Doterra . Могат да се приемат накапани в течност или в желатинова капсула. Също така добре се прилагат в кулинарията за обогатяване с вкус и аромат на различни видове сосове, супи, десерти, лимонади и др.

Различни видове етерични масла и техните свойства можете да разгледате тук