Терминът "пробиотик" произхожда от гръцкото про, "за", и биос, "живот" и е общо название за милиардите "добри" бактерии, населяващи стомашно-чревния тракт. Полезните бактерии подпомагат процеса на разграждане на храната и абсорбирането на хранителните вещества. В голяма степен може да се твърди, че храната се храносмила от нашата чревна флора.


Защо пробиотиците са важни за нашето здраве?


В тънкото и дебелото черво, полезните бактерии държат под контрол популацията на лошите бактерии, оказват влияние върху метаболизма, храносмилането и цялостното здравословно състояние. Чревната флора играе ключова роля за поддържането на здрава имунна система. 


Защо е важно да имаме добро чревно здраве?


Най-малкото защото там са около 70% от клетките на имунната система. Ако чревната флора и стомашната лигавица са увредени, следва поредица от нежелани реакции. Не е важно само какво слагаме в устата си, но и как то се усвоява и дали въобще се усвоява. Както знаем слабото усвояване причинява сериозни хранителни дефицити, без значение колко добра и пълноценна храна приемаме. Хранителните дефицити водят до развитие на различни заболявания, ускоряват процесите на стареене, влошават състоянието на кожата и косата, повлияват концентрацията и поведението ни.


Как да си набавим нужната доза Пробиотик?


Пробиотиците могат да се набавят чрез храната или под формата на хранителни добавки.


За какво ще ми помогне приема на пробиотик?


Най общо казано за регулирането на чревния баланс. Редовният прием на пробиотици ще ви помогне ако имате симтоми като стомашно-чревни спазми, газове, подуване, гастроезофагеален рефлукс, хранителни непоносимости и алергии, гадене или повръщане. Поради противовъзпалителните си свойства пробиотика ще ви облегчи симптомите на възпалителни чревни заболявания, синдром на раздразненото дебело черво и дерматит.