Гъбите (фунги) са самостоятелен биологичен клас намиращ се между растителния и животинския свят. Досега са описани 1.5 милиона вида, което е едва 10% от наличните на планетата. Делят се на низши – микота и висши – аско и базидиомицети, които са над 14 000 вида. Над 2000 от тях са ядливи, а около 700 притежават лечебни свойства. 50-60 от последните имат подчертано силно биологично въздействие и се наричат медицински (витални) гъби. Приблизително половината от тях са в комерческо производство и от тях се изработват хранителни добавки, лекарства (антибиотици и други фармацевтични препарати), козметични средства и имунопротектори. От 1972 г. лечебните гъби се култивират в т.н. „гъбни ферми“ в Китай, Япония и САЩ основно. Продукцията има сертификати за добра производствена и медицинска практика и за органично производство.
Тези гъби са източник на силно биологично активни вещества. В състава им присъстват полизахариди от алфа и бета – глюканен тип, антиоксиданти, ензими, фитонциди, каротиноиди, фосфолипиди, стероиди, терпаноиди, витамини, минерали, соли, олигоелементи, флаваноиди и сяросъдържащи съединения. Имат подчертано силно имуномодулиращо действие.